Paddling för alla

Passa på att paddla när du besöker Enaforsholm Fjällgård. Här finns utmaningar alldeles vid forsen och möjlighet till lugna färder på Enan och upp i Ingolvån. Hyr kanadensaren av oss (250 kr/dag). Vi har två kanadensare i plast. Stadiga och lite tröga. Bra för att träna paddling och 1-2 små barn kan följa med och sitta i mitten. Använd flytväst!

Här vid Enaforsholm Fjällgård nedanför Enaforsen är det en bra plats för att lägga i kanadensaren eller kajaken. Börja kanotturen här och paddla nedför Enan i lugnt vatten utan forsar. Runt själva holmen är det bara 1,2 km och sedan kan du ta upp kanoten och bära upp den på gården. Så för den som vill pröva på paddling är det bra att träna här. Det går också att starta högre upp i Enan, t.ex. vid Enkroken. Det finns flera vattenfall i Enan ovanför Enaforsholm som ni då måste lyfta kanoten förbi. Här vid Enaforsholm är sista vattenfallet i älven. Därefter ca 9 km lugn fin älv till Ånnsjön. Du kan köpa fiskekort för Enan och fiska under paddlingen ner till Ånnsjön. Vid risk för friska vindar bör du undvika Ånnsjön som i den västra delen är mycket grund och stora vågor kan gör överfarten farlig.

Ånnsjöns fågelskyddsområde

Kring Ånnsjön finns ett ovanligt rikt fågelliv, tack vare att sjön är grund och omges av vidsträckta myrar och deltaområden omväxlande med trädholmar och torrbackar. Längst ut vid Enans utlopp i Ånnsjön är det beträdnadsförbud 1 maj – 31 augusti.

Hyra kanot

Du kan också hyra kajak eller fler kanadensare hos Åre Fjällturer, Klocka Gård, Ånn: 0647-710 60, 070-287 51 23. Eventuellt kan de också hjälpa till med transport av kanoterna till Enaforsholm så att du kan starta din paddling här och sedan paddla nedför Enan och över Ånnsjön (ca 2,5 km) till Klocka.

skugga
Facebook News