Vandring för hela familjen

Allt fler upptäcker hur härligt det är att vandra. Kring Enaforsholm kan du promenera på fina naturstigar. Eller så tar du dagsturer till Silverfallet på Snasahögarnas fjällsluttning, till Högåsen & Grand Hotel, Rensjöarna, Handöl eller Storulvån. Med bil, våra hyrcyklar eller taxi kommer du snabbt till Storulvån, där många startar sin vandring i ”Jämtlandstriangeln” till Blåhammaren och Sylarna.

Dagsturer från Enaforsholm eller början på Jämtlandstriangeln

Fjäll direkt utanför dörren

Enaforsholm Fjällgård ligger vid foten av Storsnasen som är ett av Jämtlands högsta fjäll med sina 1463 möh. Här finns flera fjällvandringar att utforska under din vistelse hos oss.

  • Promenadstigar runt Enaforsholm Fjällgård längs holmen
  • Hälsa på våra grisar, fjällkor, kaniner och får.
  • Dagsturer till Silverfallet eller utkikstornet på toppen av Högåsen.
  • Fjällvandra direkt från fjällgården till Blåhammaren, Sylarna och Storulvån.

Starta Jämtlandstriangeln med ett enastående boende

Enaforsholm Fjällgård ligger vid foten av Storsnasen och härifrån kan ni direkt starta vandringen mot Blåhammaren och Sylarna. Alternativt ta bilen 17 km till Storulvån eller Rundhögen och vandra därifrån.

Hos oss bor ni bekvämt på fjällgården i vackra tvåbäddsrum med en rejäl frukostbuffé från 695 kr per person. Vi har även ett vandrarhem där det finns boende med självhushåll från 390 kr per person.

Utsikten är enastående och lugnet fantastiskt. Middag serveras varje kväll och är en rejäl trerätters middag med lokala råvaror. Ni får gärna förboka middagen som kostar 395 kr för vuxna och halva priset för barn.  Här finns enkla äventyr med fiske, matning av fåren och fjällkorna samt fina dagsturer direkt från oss. 

Tips! Boka boende med frukost och middag så kör vi er till Storulvån eller Rundhögen. 

Gratis transport till Storulvån

Det är många av våra gäster som väljer att vandra Jämtlandstriangeln från oss. Jämtlandstriangeln startar vid Storulvån som endast ligger 17 km från oss. För er som reser med tåg till Enafors eller med Wänseth buss till oss erbjuder vi transport till Storulvån och sedan hämtning vid bokning av helpension. Ni har då även möjlighet att vandra till Rundhögen eller varför inte till Storlien. Kontakta oss gärna för mer information och hör gärna av er innan ankomst om ni önskar transport till info@enaforsholm.se.

sylarna i bakgrunden under Jämtlandstriangeln

Fjällvandra Jämtlandstriangeln – Storulvån, Blåhammaren och Sylarna

Från oss kan du fjällvandra till Storulvån, Blåhammaren eller Sylarna. Den sträckan är även känd som Jämtlandstriangeln och är väldigt omtyckt bland fjällvandrare.

Efter Silverfallet fortsätter du fjällvandra förbi Snasahögarna till Ulvåtjärn där du kan vika av mot Blåhammaren, Sylarna eller Storulvån.

Om du vill boka boende längs Jämtlandstriangeln bör du vara ute i god tid. Boende finns att boka på Svenska Turistföreningens hemsida och de flesta av våra gäster föredrar att först vandra till Sylarna och sedan Blåhammaren för att där äta riktigt gott innan de fortsätter tillbaka till oss.

Tänk på att vädret i fjällen kan ändras snabbt och att du därför alltid bör ha med dig karta och kompass, ombyte och fika.

Fjällvandra till Silverfallet

För att du ska kunna vandra direkt från oss har vi en båt som tar dig över älven Enan. Efter du har tagit båten över Enan fortsätter vandringsleden genom granskog upp mot de vackra fjällmyrarna.

Medan du vandrar allt högre upp slås du av den vackra utsikten. Här ser du Åreskutan till väster, Storsnasen torna upp rakt framför dig och vackra norska fjäll åt öster. Fram till Silverfallet är vandringsleden väl markerad. Härifrån kan du sedan fortsätta upp på toppen till Storsnasen eller mot Storulvån.

Fjällvandringen upp mot Silverfallet är en omtyckt led men här vandrar du oftast ensam och kan njuta av lugnet i fjällen. Här kan du ofta träffa på renar samt älgar och  se ett rikt fågelliv med ripor. tjädrar samt beckasiner. Stanna upp en extra stund vid de vackra fjällmyrarna innan Silverfallet, det är nästan overkligt vackert. Framme vid Silverfallet kan du slå dig ned för att äta lunch innan vandringen fortsätter tillbaka till fjällgården.

Fjällvandring Jämtlandstriangeln

Fjällvandra Jämtlandstriangeln”light”

Medan Jämtlandstriangeln är väl trafikerad av glada vandrare finns det en ny variant på att vandra Jämtlandstriangeln. Med start på Enaforsholm Fjällgård, efter en ordentlig frukostbuffé, vandrar du till Storulvåns Fjällstation förbi Silverfallet och Snasahögarna. Det är en tuff vandring som bjuder på fina vyer. Här fjällvandrar du oftast ensam längs en smal vandringsled. Sista biten ner mot Storulvån rekommenderar vi att du går den lilla stigen runt Getryggen. Väl framme vid Storulvån kan du äta och dricka gott innan vandringen mot Blåhammaren startar på morgonen.

Att vandra till Blåhammaren – Sveriges högst belägna fjällstation – går i renbetesland. Här är det brant stigning nästan hela tiden och du kommer även korsa en ganska bred fjällbäck. Fjällvandringen börjar enkelt med bred spång från Storulvån men som övergår i en vältrampad stig där du får vandra över flera stora stenar. Stigen blir bättre efter första branta backen och efter 6 km är du framme vid raststugan och kan ta en välförtjänt paus.

De sista 6 km upp till Blåhammarens Fjällstation bjuder på fantastisk utsikt där du ofta träffar på renar. Här rekommenderar vi varmt att du har bokat deras middag som alltid bjuder på det där lilla extra.
Dag 3 går vandringen ner mot Rundhögen som är en ganska stenig och brant vandringsled med som hela tiden sluttar utför. Väl framme vid Rundhögen kan du fortsätta till oss längs en smal stig eller boka hämtning så möter vi er där.

Packlista inför fjällvandringen

Kläder efter väder är alltid viktigt och speciellt i fjällen. Självklart går det att fjällvandra i de flesta kläder men upplevelsen blir bättre med lättare packning och en väl genomtänkt utrustning. Vill du testa på att fjällvandra och är osäker på vilka kläder, ryggsäckar eller vandringskängor du ska köpa, tycker vi att du ska börja med att hyra kläder till fjällvandringen hos rent-a-plagg. Det är också ett bra alternativ om du vill ha tips på att köpa tält, testa då tältet du vill köpa först genom att hyra det.

Vill du ha tips på vad du ska packa till fjällvandringen så hittar du vår packlista här: packlista till fjällvandring.