Paddling för alla

Passa på att paddla när du besöker Enaforsholm Fjällgård, vi har 4 kajaker och 1 canadensare för uthyrning. Här finns utmaningar alldeles vid forsen och möjlighet till lugna färder på Enan och upp i Ingolvån.

Det rika djurlivet gör att det finns mycket att upptäcka längs er paddling

Paddla kanot direkt utanför Enaforsholm Fjällgård

Börja kanotturen här och paddla nedför Enan i lugnt vatten utan forsar. Runt själva holmen är det bara 1,2 km och sedan kan du ta upp kanoten och bära upp den på gården. Så för den som vill pröva på paddling är det bra att träna här. Det går också att starta högre upp i Enan, t.ex. vid Enkroken. Det finns flera vattenfall i Enan ovanför Enaforsholm som ni då måste lyfta kanoten förbi. Här vid Enaforsholm är sista vattenfallet i älven. Därefter ca 9 km lugn fin älv till Ånnsjön. Vid risk för friska vindar bör du undvika Ånnsjön som i den västra delen är mycket grund och stora vågor kan gör överfarten farlig.

Ånnsjöns fågelskyddsområde

Kring Ånnsjön finns ett ovanligt rikt fågelliv, tack vare att sjön är grund och omges av vidsträckta myrar och deltaområden omväxlande med trädholmar och torrbackar. Längst ut vid Enans utlopp i Ånnsjön är det beträdnadsförbud 1 maj – 31 augusti.